(+31) 76 205 5067          Minervum 7160c, 4817 ZN Breda

Content Delivery Network (CDN)

Wat en waarom een CDN?

CDN staat voor “Content Delivery Network”. In een standaard situatie staat uw website op een server en wordt alle informatie opgeslagen in een database. Iedere keer wanneer iemand uw website bezoekt dan wordt de data gedownload, hierdoor verbruikt uw website bandbreedte. Wanneer een pagina, inclusief afbeeldingen en MySQL-queryʼs, opgevraagd wordt door een bezoeker, duurt het een aantal seconden voordat uw pagina volledig getoond wordt op het scherm van de bezoeker.

Binnen een CDN zijn er meerdere servers verdeeld over verschillende locaties. Op iedere server wordt uw website gecachet. Uw website wordt omgezet in statische content en wordt voor de bezoeker bereikbaar gemaakt via de dichtstbijzijnde server. Hoe kleiner de afstand tot de server, des te sneller de pagina getoond wordt. Ook hoeft de content en alle afbeeldingen niet telkens opnieuw geladen te worden, de pagina is tijdelijk gecachet en wordt direct zichtbaar.

Waarom willen steeds meer webmasters gebruik maken van een ‘Content Delivery Networkʼ? Het antwoordt is simpel: Snelheidswinst! U merkt direct dat uw website een stuk sneller getoond wordt. De tweede reden voor het gebruik van een CDN is de uptime. Gaat uw server om een onduidelijke reden offline, dan zal de statische content blijven bestaan binnen het CDN-netwerk. De bezoeker haalt de data van de website op via de dichtstbijzijnde server en zal dus niets merken van de downtime.

CDN en SEO

Puur gebaseerd op de feiten zou snelheidswinst een positief effect moeten hebben op de resultaten, mede doordat Google via een officieel bericht heeft laten weten dat de snelheid van je website een factor is voor de resultaten. Gebruikers navigeren liever over een snelle website dan een langzame website. Als resultaat ziet u een lager bouncepercentage, meer paginaʼs worden bekeken per bezoek en vergroot u de kans op een hogere conversie.

Kosten van CDN

Storage € 0,025 / GB / mnd

Downloads € 0,050 / GB / mnd

Request € 0,002 / 10.000 requests  (CACHED GET)  / mnd € 0,003 / 10.000 requests  (GET)  / mnd € 0,004 / 10.000 requests  (PUT)  / mnd

Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw website door te nemen.